[...] jak nowotwory i miażdżyca. Witamina E ponadto zapobiega zmianom zwyrodniającym. Witaminę C i beta-karoten możemy znaleźć w warzywach i owocach, natomiast witaminę E w olejach roślinnych i margarynach. Spośród składników mineralnych zwracajmy uwagę na odpowiednią ilość potasu, żelaza i magnezu, których niedobory często występują w starszym [...]
[...] potrzeba 2 g proteiny na 1 kg masy ciała dziennie, a w wypadku intensywnego treningu nawet 3 g na 1 kg ciała. Tłuszcz należy spożywać głównie ze źródeł roślinnych (olej słonecznikowy i sojowy) gdyż zawiera on mniej cholesterolu niż zwierzęcy (masło, smalec). Zapotrzebowanie organizmu na proteinę zależy od wielu czynników^ Głównym z [...]
[...] potrzeba 2 g proteiny na 1 kg masy ciała dziennie, a w wypadku intensywnego treningu nawet 3 g na 1 kg ciała. Tłuszcz należy spożywać głównie ze źródeł roślinnych (olej słonecznikowy i sojowy) gdyż zawiera on mniej cholesterolu niż zwierzęcy (masło, smalec). Zapotrzebowanie organizmu na proteinę zależy od wielu czynników^ Głównym z [...]
Przeplanowuję sobie odrobinę dietę, i na tą okazję naskrobałem taką prymitywną ściągawkę wartości odżywczych wybranych produktów, bo nie lubię korzystać z często wątpliwej jakości suplementów witaminowo-minerałowych, skoro można z diety. Kolorkami się nie sugerujcie, bo to jedynie info dla mnie w tej konkretnej sytuacji. Może komuś się przyda [...]
[...] rats fed olive oil or beef tallow. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8263604?dopt=Abstract&holding=f1000,f1000m,isrctn 4 grupy szczurow - 42% energi pochodzilo z: -oliwa -oleju szafranowego -tluszczu zwierzecego -oleju rybiego (0-3) najwieksza beztluszczowa mase ciala jak i najnziszy poziom tkanki tluszczowej po 12 tygodniach uzyskala grupa [...]
[...] tłuszcze, co przy ograniczeniu kalorycznym (często 500 kcal na minus od zapotrzebowania i więcej) może być mało ‘komfortową’ sytuacja dla ‘nowo-odchudzającego’. Kolejny makroskładnik - tłuszcze. Może na początek odejdę od tłuszczy jako składnika z pokarmu, i wspomnę o tłuszczach ustrojowych. Czy są nam niepotrzebne ? Są potrzebne , i [...]
[...] w diecie (których nigdy życiu nie byłem zwolennikiem) już dawno przeszły do lamusa. Większość kulturystów, którzy niegdyś liczyli nawet tłuszcz w pomidorach, dzisiaj spożywa oleje łyżkami i propaguje spożywanie niektórych produktów będących obfitym źródłem tłuszczu. I rzeczywiście, rozsadek zwyciężył. Obecnie wiadomo, że zarówno w kulturystyce [...]
[...] w diecie (których nigdy życiu nie byłem zwolennikiem) już dawno przeszły do lamusa. Większość kulturystów, którzy niegdyś liczyli nawet tłuszcz w pomidorach, dzisiaj spożywa oleje łyżkami i propaguje spożywanie niektórych produktów będących obfitym źródłem tłuszczu. I rzeczywiście, rozsadek zwyciężył. Obecnie wiadomo, że zarówno w kulturystyce [...]
[...] a także niektórych nowotworów: u kobiet - sutków i jajników, a u mężczyzn - jelita grubego i prostaty. Oczywiście nie musi tak być , bo tłuszcze to nie tylko schabowe na oleju uniwersalnym, to przede wszystkim zdrowe tłuszcze , bez których nasz organizm nie może funkcjonować. Zacznijmy od podziałów. Tłuszcze można dzielić na różne kategorie [...]
[...] a także niektórych nowotworów: u kobiet - sutków i jajników, a u mężczyzn - jelita grubego i prostaty. Oczywiście nie musi tak być , bo tłuszcze to nie tylko schabowe na oleju uniwersalnym, to przede wszystkim zdrowe tłuszcze , bez których nasz organizm nie może funkcjonować. Zacznijmy od podziałów. Tłuszcze można dzielić na różne kategorie [...]
[...] DIETA KAPUŚCIANA DIETA "SABA-RE" DIETA DLA TWOJEGO MĘŻCZYZNY DIETA 1000 KCAL DIETA BIAŁKOWA DIETA ZIEMNIACZANA >>>>>>>>>>Począwszy od góry będa opisane wszystkie Diety w kolejnych postach bo nie wiem czy jest jakieś ogrniczenie. Dieta orientalna Ryż, owoce, jarzyny i szczypta azjatyckiej filozofii. Dania białkowe (ryby, owoce morza, mięso, [...]
[...] na wysokoenergetyczne i niezwykle agresywne wolne rodniki. Te szybko reagujące cząstki zaczynają atakować pozostałe nienaruszone kwasy tłuszczowe i czynią z nich kolejne wolne rodniki. Podczas rozpadu nadtlenków dochodzi do powstania związków o niskiej masie cząsteczkowej jak aldehydy, ketony, kwasy, węglowodory, alkohole, itp. W [...]
[...] konieczność ich rozdrobnienia, pamiętajmy, żeby produkty myć w całości, a dopiero potem kroić wyłącznie nierdzewnym nożem. Jest to bardzo ważne, bowiem dzięki takiej kolejności zapobiegniemy zniszczeniu witaminy C, która w zetknięciu z metalem szybko ulega rozkładowi. Jeżeli produkty będziemy gotować, pamiętajmy, aby rozdrobnione warzywa [...]
[...] niski poziom cholesterolu. Rzadko występują też u nich choroby serca, miażdżyca i nadciśnienie. Naukowcy wysnuli więc wniosek: skoro Eskimosi spożywają dziennie ok. 16 g oleju rybiego, to znaczy, że musi on mieć dobry wpływ na serce i naczynia krwionośne. Bingo! Dziś kardiolodzy powszechnie podpisują się pod stwierdzeniem, że kwasy omega-3 z [...]
[...] rozpadowi na wysokoenergetyczne i niezwykle agresywne wolne rodniki. Te szybko reagujące cząstki zaczynają atakować pozostałe nienaruszone kwasy tłuszczowe i czynią z nich kolejne wolne rodniki. Podczas rozpadu nadtlenków dochodzi do powstania związków o niskiej masie cząsteczkowej jak aldehydy, ketony, kwasy, węglowodory, alkohole, itp. W [...]